Etusivu Toimintaa
Pamfletti Toimintatavoistamme
Ajankohtaista  
Vieraskirja Upen päiväkirja
Upe

Kuka on Upe Poutiainen?

- Suomen Idäntyö UP ry:n toiminnanjohtaja, kerjäläinen, pakko-otettu, saanut kutsun työhön 13.12.1994. ”Nousujohteinen urani päätyi kerjäläiseksi”.
- Työsiirtolan apulaispäällikkö evp., vankeinhoidon ”paha poika”, jonka Suomen Kuvalehti valitsi sadan suomalaisen vaikuttajan joukkoon vuonna 1980. Hän puhui virassa ollessaan aina 70-luvulta lähtien vankiloiden huumeväkivallasta ja huumeiden torjunnasta, ja siitä että huumebisnestä johdetaan vankiloista käsin. Hän näki huumeet uhkana, joka rappeuttaa laillisen järjestyksen yhteiskunnassa. Hän oli valitettavasti mielipiteineen oikeassa.
- Kirjailija, persoonallinen jutunkertoja, huumorintajuinen, aina keskipisteenä seurassa
- haluaa olla kansanomainen, kammoksuu hienostelua, epäaitoutta.
-organisaattori, joka hallitsee suuria kokonaisuuksia
- jokainen ihminen on hänelle samanarvoinen: ”Köyhää, kurjaa ja maailman murjomaa ihmistä on kohdeltava kuin ruhtinasta. Nousukkaita ja öykkäreitä voi pyyhkiä jo vähän karkeammalla harjalla, ja kuitenkin jokainen ihminen on ainutlaatuinen ja arvokas”. ”Motto itselle ja muille: älä paina päätäsi kenenkään ihmisen edessä; olet yhtä hyvä kuin kuka muu tahansa, et yhtään parempi, mutta et myöskään yhtään huonompi.”
- lammas ja leijona: sinisilmäinen idealisti, joka uskoo ”ihmiseen niin kauan kunnes hän itse osoittaa olevansa epäluotettava”;
- taistelija, joka ei säästä itseään
- särmikäs, jakaa ihmiset ystäviin ja vihollisiin ja on onnistunut hankkimaan molempia lukuisan määrän.
- ankara mutta oikeudenmukainen
- teeskentelemätön kristitty, joka karkottaa aitoudellaan ja värikkyydellään tekohurskaat mielistelijät
- mies joka ei mahdu muottiin eikä sitä edes yritä
- ainutlaatuinen persoona, jonka sukujuuret juontuvat Itävalta-Unkarista ja Tšekkoslovakiasta Venäjän kautta Suomeen.

Kutsu kerjäläiseksi

Upe Poutiainen syntyi 5. 10.1943 Sortavalassa Pitkärannan ortodoksisen kirkkoherran lapsenlapsena.
”Ryssä on ryssä, vaikka voissa paistettaisiin”, tuli tutuksi jo lapsuudesta isovanhempien suusta. Vuonna 1944 ”tuli sattuneesta syystä niin kiire Karjalasta, että jalat vieläkin viuhtoo kohti länttä… Minulla ei edes ollut sellaista ilmansuuntaa kuin itä! En olisi ikinä uskonut olevani tällaisessa työssä mukana, eläväni niin rikasta ja mielenkiintoista elämää. Olen tavannut työssäni suurenmoisia ja ihastuttavia persoonia, kuullut värikkäitä ja jännittäviä elämäntarinoita sekä saanut aitoja ja todellisia ystäviä. Jokainen uusi päivä tuo tullessaan uuden seikkailun.”

”12.12.1994 istuin kaikessa rauhassa kirkossa. Siellä puhuttiin Venäjän hädästä. Siitä jäin kiinni. Mietin, mitä minä voisin tehdä. Vaikka myisin koko omaisuuteni ja jakaisin köyhille, se ei olisi mitään. Seuraavan yön nukuin huonosti ja huokailin ylöspäin: Anna mulle, että mä voisin antaa. Siihen rukoukseen on vastattu: 20 vuotta työtä köyhien hyväksi ja 121,9 miljoonaa euroa annettuna apuna on jo ylitetty!"

”Aamulla luin ihan kaikessa rauhassa työpöytäni ääressä sanomalehteä ja sain selvän kehotuksen: Ala kerjätä. Sanoin vaimolleni: "Musta tais tulla täyspäiväinen kerjäläinen”. Jos joskus olen puhunut totta, niin silloin. Ensimmäinen puhelinsoitto oli 150 pakettia keksejä.”
Nyt tuovat rekat tavaraa varastolle…

”Ensin oli autotallissa vähän tavaraa, sitten lastenhuoneissa ja olohuoneessa. Kun lapset tulivat opintovapaalle, piti sanoa: ”Kääntäkää varovasti kylkeä, ettei näkkileivät mene rikki.”
Sitten oli hankittava varasto. Ensin oli 160 neliömetriä, joka pian kävi pieneksi. Kesällä 1997 saimme yli 800 neliön hallin, jossa olemme toimineet reilut 4 vuotta. Syksyllä 2000 muutimme Oittiin.”
Nykyisin Suomen Idäntyö UP ry. on organisaatio. Yhteistyöverkostossamme työskentelee satoja henkilöitä.
Kesällä 2002 muutimme Tervakosken teollisuusalueelle.

Copyright © Suomen Idäntyö UP 2024